Чистотата на българския език

Предложения за прочистване на българския език и предпазването му от чуждици е имало още от Възраждането („драсни-пални-клечица“). Последният законопроект по темата породи дискусия, с не по-малко крайните си намерения. Подобни закони действат във Франция,Словакия, Норвегия, Швейцария, и Люксембург. Те показват, че проблемът е сериозен, а ползите от такива опити - спорни.
Кои са механизмите, които предизвикват такива процеси? Естествен ли е процесът на навлизане на чужди думи и изрази или чистотата, която ще защитаваме чрез закон, е ефимерна? И дали е имало процеси, когато нашият език е доминирал над познатия останал свят? Казва ли проектозаконът какви да са критериите за прилагането му?
Дали процесите водещи до навлизане на нови думи в нашия език трябва да бъдат контролирани или свободни?
 • Форум
  Теми
  Мнения
   Последно мнение
 • ЗА
  От многото синоними на дискусия, ние избрахме спор, надявайки се, че така ще разкрием всички страни на един обсъждан проблем. Няма по естествени страни в един спор, от страните, които са ЗА изказано в спора съждение и такива, които са ПРОТИВ него. За да подпомогнем спорещите в "Мегдан" създадохме две групи спорещи. Сега сте в групата, която е ЗА предложената в анонса по дискутираната тема позиция.
  Под форуми: Тези, Аргументи, Коментари
  0 Теми
  0 Мнения
  Няма мнения
   
 • ПРОТИВ
  Ако в темата, по която искате да изкажете Вашето съждение, не откривате позиция, т.е. в нея няма ясно изразено отношение/предложение за решаването на проблем, който тя анонсира, то тогава е без значение дали ще запишете мнението си в страната ЗА или ПРОТИВ. В хода на спора неминуемо ще се откроят подобни антоними. Нека оставим на Модератора да подреди мнението Ви по стоимост.
  Под форуми: Тези, Аргументи, Коментари
  0 Теми
  0 Мнения
  Няма мнения
   

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron